sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Suklaiset Browniet


Ihanat suklaabrowniet sisältävät valkosuklaasattumia. Browniet ovat kotoisin jenkeistä ja ovat rantautuneet aikoja sitten Suomeen. Suomalaiselle suklaan rakastajalle tämä herkku onkin valloittava elämys.

Tarvikkeet:
200g tummaa suklaata
180g voita
2dl sokeria
3 munaa
1 ½dl jauhoja
1tl vanilijasokeria
½dl kaakaojauhetta
50g valkosuklaata palasteltuna

Paloittele voi ja tumma suklaa kattilaan. Sulata ne vesihauteessa. Anna jäähtyä sillä aikaa, kun vatkaat munat ja sokeri. Lisää hieman jäähtynyt voi-suklaaseos vatkattuihin muniin ja sokeriin. Sekoita keskenään jauhot, kaakao ja paloiteltu valkosuklaa. Kaada seos taikinan joukkoon. Ota esiin muffinivuokia (pieniä menee noin 16kpl). Annostele taikina vuokiin ja paista 170 asteessa noin 15-20minuuttia, niin että leivokset ovat vielä keskeltä hieman raakoja.

perjantai 17. lokakuuta 2014

Juustocroisantit ja suklaacroisantit


Ihanat croisantit sopivat aamupallalle, välipalaksi tai jopa iltapalaksi! Croisantteihin on helppo tehdä omanlaisia variaatioita maun mukaan. 

Tarvikkeet:

taikina:
5-8dl jauhoja
1tl suolaa
2½rkl sokeria
50g hiivaa
2½dl maitoa
100g kylmää voita

voiteluun:
kananmuna

täyte:
olterman- juustoa (muutkin juustot käy)
pähkinäsuklaalevitettä tai suklaata palasina

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, suola ja 6dl jauhoja. Jätä loput jauhot leivontaa varten. Sekoita taikina tasaiseksi esim. käsin tai puuhaarukalla. Kaaviloi taikina jauhoitetulla alustalla suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n.30x40)
Leikkaa kylmä voi esim. juustohöylällä ohuiksi siivuiksi. Levitä voi taikinalle niin, että puolet taikinalevystä peittyy ja reunoille jää kuitenkin näkyviin pari senttiä taikinaa. Taita toinen puoli, jossa ei ole voita rasvalevyn päälle. 
Käännä taikina niin, että pitkä reuna tulee itseesi päin. kauli taikina kevyesti painellen suorakaiteen muotiseksi ja taita kolmeen ns, kerrokseen. Kauli uudestaan ja toista sama 2-3krt. Anna tarvittaessa levätä kylmässä kaulinnan välissä. 
Leikkaa taikina kahtia. Kauli ensin toinen osa pyöreäksi levyksi (halkaisija n.30cm). Leikkaa ympyrä kahdeksaan osaan kolmioiksi. Täytä levyt leveämmästä reunasta haluamallasi täytteellä, Kääri sitten croisantit leveästä päästä kapeampaan. Toista sama toiselle taikinapalaselle. Anna kohota pellillä liinan alla n.1h. Älä nosta peltiä uunin päälle, sillä rasva pehmenee.
Voitele sarvet kananmunalla. Paista 225 asteessa  n.10-15min. Jäähdytä peittämällä.


PS juustocroisanttien päälle voi ennen paistoa raastaa juustoa.






sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Prinsessasynttärikakku

Tämä ihana kakku valmistui omille syntymäpäivilleni. Kakussa yhdistyy ihanat vaaleanpunaisen ja vaaleanlilan sävyt. Sokerimassaprinsessan ohje löytyy aiemmista postauksista. Kukat ovat otettu suoraan muotilla ja muotoiltu folion avulla. Niiden keskelle on liimattu nonparelleja. Kakku valmistuu helposti ja sen sisällä on ihana vadelmatäyte.

Tarvikkeet:

Kakkupohja:
6 munaa
sokeria
jauhoja
perunajauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl vanilijasokeria

kostutukseen maitoa tai mehua

Täyte:
4dl vispikermaa
3rkl sokeria
400g vanilijatuorejuustoa
200-300g vadelmia
1 liivatelehti

Kuorrute:
4dl kermavaahtoa
½pkt sokerimassaa 
lilaa elintarvikeväriä
vaaleanpunaista elintarvikeväriä

Aloita rikkomalla lasiin 6 munaa. Mittaa samanlaiseen lasiin sokeria saman verran kuin munia (niin, että lasit ovat täynnä samaan kohtaan asti) ja vanilijasokeri. Kaada sokeri vatkauskulhoon. Mittaa samankokoiseen lasiin jauhoja vähän yli puolen välin. Lisää loput mukista perunajauhoja, niin että muki täyttyy samaan kohtaan kuin muki jossa on kananmunia. Lisää jauhomukiin leivinjauhe. Kaada munat samaan kulhoon kuin sokeri ja vatkaa kuohkeaksi. Lisää siiviliän läpi nuolijalla sekoittaen jauhot munasokeriseokseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (n.24cm halkaisija) ja kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa 30-40minuuttia.

Anna kakun jäähtyä ja leikkaa se kolmeen osaan. Voit suojata kakun muovilla täytteen tekemisen ajaksi tai tehdä täytteen pohjan jäähtyessä. 

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää ennen vatkaamista sokeri kermaan, lisää joukkoon hennosti vatkaten tuorejuusto. Laita vadelmat kattilaan ja keitä niitä noin 5minuuttia. Soseuta samalla vadelmien rakenne rikki. Anna seoksen jäähtyä. Lisää jäähtynyt vadelmasose kermatuorejuustoseokseen. Sekoita hyvin, mutta varovasti. Laita liivatelehti kylmään veteen ja anna sen olla siellä noin 10min. Laita siksi aikaa täyte jääkaappiin. Kiehauta tilkka vettä ja sekoita liivate siihen. Lisää liivate nuolijalla sekoittaen täytteeseen.

Ota kakusta yksi osa ja aseta se pohjaksi tarjoilualustalle. Kostuta maidolla ja levitä vadelmatäytettä pohjan päälle. Lisää seuraava osa kakusta ja toista sama. Täytettä saa laittaa reilusti pohjien väliin. Aseta kansi ja kostuta se. Levitä ympäri kakkua loput täytteestä. 

Jos tarjoat kakkua seuraavana päivänä aseta se nyt jääkaappiin ja jatka huomenna. Muutoin aseta kakku jääkaappiin ja aloita seuraava vaihe. 

Värjää sokerimassa vaalean lilaksi elintarvikevärillä. Kauli massa niin että saat siitä 24cm halkaisijaltaan olevan ympyrän. Ota kakku jääkaapista ja aseta sokerimassaympyrä kakun päälle. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja aseta sitä pursottimeen. Pursota tähtityllalla (14mm) kakun reunoille pursotukset. 
Jos pursottimeen jäi vielä valkoista kermavaahtoa aseta se toiseen reunaan pursotinpussia. Ota kulhossa olevasta vaahdosta osa erilliseen kulhoon ja värjää se vaaleanpunaisella elintarvikevärillä. Aseta vaaleanpunainen vaahto toiselle puolelle pursotinpussia. Pursota vaahtoa hetki lautaselle, niin että kumpaakin väriä rupeaa tulemaan pussista. 

Tee pursotuskoristeet kakun reunaan koko kakun ympäri. Tämän jälkeen asettele sokerimassakoristeet kakun päälle ja halutessaan ylimääräisestä massasta voi kirjoittaa nimen kakun päälle.